Cara Nak Buat Cili Jeruk Sedap

2Bila dah keringpotong dengan pisau yg betul-betul tajam. Sedapnya cili jeruk.


Cara Buat Cili Jeruk Homemade Tahan Lama Tak Berkulat Kekal Rangup Youtube

Jenuh nak menyambal tiap hari so buat cili jeruk separuh.

. Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca. Apa yang lebih menarik anda tidak perlu. Jangan tebal-tebal sangat nanti tak sedap digigit.

Tips nak elak cili. Petik cili kat tepi rumah cuci dan keringkan. Maksudnya cili nya lebih tahan lama tak berkulat dan kekal rangup walau berminggu malah berbulan.

Raya baru ni mak kasi banyak sangat cili. Tahan lama cili ni kalau kena gayanya. Jom cuba buat cili jeruk homemade.

Stok Cili Padi Jeruk Kejadian petang ini. Guna botol kaca 250ml atau 300ml. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama boleh lap dengan tisu yang penting kering.

Nak buat cili jeruk biarlah masih ada rangupnya. Masukkan lada kedalam bekas kedap udara dan masukkan cuka. Bila dah ada cili kisar macam nih nak buat lauk jenis sambal masak kicap rendang pelbagai jenis mee bihun kuey teow goreng semua jadi mudah.

Korang tahu tak cara bikin cili jeruk yang betul. Masukkan juga cili padi untuk rasa pedas. Kemudian potong nipis-nipis macam ni.

Kalau makan nasi air mi goreng nasi goreng atau kuetiau goreng memang. Cuci bersih-bersih cili hijau. Boleh juga letak susu cair untuk bagi rasa lemak.

Cara buat cili jeruk. Ingat nak buat cili jeruk je la kot tahan lama sikit. Jangan sampai terlalu lembik.

Cara Nak Buat Reben Dari Kain Perca By Da_Jacqueline108 05 Jul. Senang buat banyak sekaligus. Cara Mudah Buat Jeruk Cili Padi ni cuma perlukan bahan seperti cili padi merah cuka air gula garam dan kapur jika ada.

Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan. Tak perlu gaul atau goncang kerana garam akan larut perlahan-lahan. Buat anda yang ingin mencuba rasa bolehlah membuatnya sepertimana resipi yang dikongsi oleh Wan Sabariyah Wan Amit.

Satu lagi rahsia resepi cili jeruk rangup adalah dengan merendamkan potongan cili jeruk dengan air kapur selama 1-2 jamSelepas itu basuh hingga bersih 2-3 kali untuk. 30 Resipi Mee Kuey. Cili kisar nih boleh tahan.

Isikan 14 cuka makan 14 air panas. Potong cili ikut saiz disukai. Cara untuk membuat cili jeruk kicap.

Kalau makan mi goreng atau mi rebus memang sedap kalau ada cili jeruk. Kalau nak guna cuka. 1Pastikan cili hijau kering.

Tapi lepas potong basuh terus masuk dalam balang dan. Rendam dengan air dan masukkan kapur 12. Cuci lada dan lap untuk tahan lama sebab kuah tak perlu masak.

Memandangkan hidangan selalu kita buat di rumah jadi eloklah stok cili jeruk ini kita buat sendiri. Cara-cara untuk buat cili jeruk. Pastikan cili yang rangup dan segar.

Hiris cili nipis-nipis dan jika cili itu sudah kecut guntingkan saja tanpa perlu dibuang bijinya. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering. Ben guna 12-15 lada solok.

Lagi sedap makan ngan mee gorengkueyteow dan megi hehehesy rajin gak buat cili jeruk. Letak garam kasar secukupnya di bahagian permukaan atas. Rendam lada yang telah dipotong kedalam camputan air kaput dan garamrendam selama 1 jam.

Potong lada solok ikut nak guna banyak mana. Jeruk Cili Rangup Sedap Tahan Lama. Bagi keluarga anda yang suka makan cili jeruk bolehlah mencuba cara penyediaan cili jeruk yang cukup mudah ini.

Homemade lagi best buat rangup-rangup ikut cara yang dikongsi oleh Farid. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. 1 sudu makan cuka.

Cili Api Cuka dan Garam. Tu sebab dikongsikan di sini. Masukkan dalam bakul dan goncang untuk keluarkan biji jika biji ada sikit-sikit.


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama


Cara Buat Cili Jeruk Paling Rangup Dan Paling Mudah


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama


Rahsia Jadikan Cili Jeruk Rangup

No comments for "Cara Nak Buat Cili Jeruk Sedap"